2020de gerçekleşen en iyi 5 sağlık gelişmesi


1- Corona virüs aşısı geliştirildi
2020’nin belki de en iyi gelişmelerinden biri corona virüs aşısının bulunmasıydı. Pfizer ve Moderna aşıları, birçok ülke tarafından onaylandı ve corona virüsle mücadelede kullanılmak üzere sipariş verildi.

2- İskoçya regl ürünlerini ücretsiz yaptı
İskoçya, bu kasım ayında, tüm kadınların ihtiyacı olan adet ürünlerinin ücretsiz olmasını sağlayan yasayı onayladı. 2018’de yapılan bir ankete göre İngiltere, İskoçya ve Galler’deki kadınların yüzde 25’inden fazlası, adet ürünlerini satın alamadıkları için iş veya okulunu kaçırmak zorunda kaldı. İskoçya’nın attığı bu adım, menstrüasyonu herkes için eşit hale getirmenin ilk adımı.


3- ABD’de rahim ağzı kanseri toplumsal bir sorun olmaktan çıkacak
Kanser tüm dünyanın çözmeye çalıştığı bir sağlık problemi. 2020’nin şubat ayında ise ABD’den sevindiren bir haber geldi. Yayınlanan yeni bir rapora göre, ABD’de 2040 yılına kadar rahim ağzı kanseri bir sağlık sorunu olmaktan çıkacak ve ortadan kalkacak. Bunu sağlayan 2 gelişme var. Bunlardan biri Pap smear yoluyla prekanseröz servikal hücrelerin düzenli olarak taranması, diğeri ise insan papilloma virüsü (HPV) aşısının olması.

4- Miyopiyi yavaşlatan lens icat edildi
CooperVision isimli şirket, 8-12 yaş arasındaki çocuklar tarafından kullanılabilen ve miyapiyi yavaşlatan kontakt lensleri piyasaya sürdü. Uzmanlar geliştirdikleri lenslerde, miyopinin ilerlemesini önlemek için ışığın göze giriş şeklini değiştirdiler.

5- Dondurma makinesi kahraman oldu
ABD’deki lunaparkların vazgeçilmez atıştırmalığı olan Dippin’ Dots dondurmalarına “geleceğin dondurması” denmesinin bir nedeni var aslında. Bu dondurmanın erimeden saklanmasını sağlamak için sıvı nitrojen kullanılıyor. Dondurma servis edilmeden önce ise, -40 fahrenheit’lık bir bölmeye alınıyor.
Pfizer’in yeni COVID-19 aşısının gönderilme ve saklanma şekli tartışmalar yaratmıştı. Ancak bu dondurma makinesinin aşının saklanması konusunda oldukça ideal olduğu ortaya çıktı.

sağlık gelişmesi sağlık araştırması aşı covid koronavirüs