Fransız kolonisi Yeni Kaledonya’da hükûmet başkanı, bağımsızlık karşıtı Ponga oldu

Yeni Kaledonya’da Bağımsızlık Karşıtı Kanak Alcide Ponga Hükümet Başkanı Seçildi

Fransa’nın Hint-Pasifik’teki kolonisi Yeni Kaledonya’da hükûmetin başına, bağımsızlık karşıtı Kanak Alcide Ponga seçildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Fransız kolonisi Yeni Kaledonya’da hükûmetin düşmesinden iki hafta sonra yeni hükûmet başkanı belirlendi.

Hükümet başkanın 11 Kongre üyesinin oylarıyla belirlendiği Ada’da, yerli halkın mensubu “Birlik-Cumhuriyetçiler” hareketinin üyesi Ponga, 6 üyenin oyunu aldı. Rakibi Samuel Hnepeune ise bağımsızlık yanlısı üyelerden 3 oy alırken Bağımsızlık İçin Ulusal Birlik üyesi 2 isim oylamaya katılmadı.

Ponga’dan önce bağımsızlık yanlısı Louis Mapou 3 yıldır hükümete başkanlık ediyordu. Yeni Kaledonya’da Mapou’nun başkanlık ettiği hükümet 24 Aralık 2024’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un Rönesans Partisi’ne bağlı Kaledonya Birlikte Partisi’nin kabineden istifa etmesiyle düşmüştü.

Bağımsızlık yanlısı Mapou, Temmuz 2021’de Yeni Kaledonya’da hükûmetin başkanı seçilmişti.

Yeni Kaledonya’da Kongre üyeleri, hükûmeti yapılan oylamayla belirliyor.

Yeni Kaledonya halkı, Fransız hükûmetinin anayasal reformuna karşı harekete geçmişti

Fransa’ya 17 bin kilometre uzaklıkta bulunan Hint-Pasifik’teki Yeni Kaledonya’da halk, Fransız hükümetinin, yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak anayasal reformuna karşı çıkıyor.

Anayasal değişiklik tasarısı ile hükümet, en az 10 yıldır Ada’da yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmasının yolunu açmayı hedefliyor.

Yeni Kaledonya’nın yerli halkı Kanaklar, Fransız hükümetinin anayasal reform girişimini, 1998’de imzalanan Noumea Anlaşması’na aykırı buluyor.

Yerliler, Mayıs 2024’te reform girişimine karşı harekete geçmiş, Fransa hükümetinin güç kullanarak bastırmaya çalıştığı olaylarda 10’dan fazla kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Yeni Kaledonya, 1998’de Noumea Anlaşması ile özerklik statüsü kazanmış ve anlaşmada yerli halkın kendi topraklarında azınlık statüsüne düşmesini önlemek için oy kullanma hakkı, 1998’den önce Ada’da ikamet eden kişiler ve onların çocuklarıyla sınırlandırılmıştı. (AA)

Related Posts

ABD’den Çin’e gözdağı: Gümrük misillemesine devam ederseniz bu sizin için iyi olmaz

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın gümrük vergisini son olarak yüzde 145’e çıkardığı Çin’i açık açık tehdit etti. Leavitt, “Çin misillemeye devam ederse, bu Çin için iyi olmaz” ifadelerini kullandı.

Ermenistan sınırında kaybolan genç aranıyor

Türkiye-Ermenistan sınırında, sınırı geçmeye çalışan 4 arkadaştan İsmail Adir (28) akıntıya kapılarak gözden kayboldu. Gencin bulunması için çalışma başlatıldı.

Meteoroloji’den 12 ile kar yağışı uyarısı!

Meteoroloji, 13 Nisan 2025 hava durumu raporunu yayımladı. 4 il için sarı kodla uyarı yapılırken; 12 il için de kar yağışı ve karla karışık yağmur uyarısı yapıldı.

10 bin dolarlık şampiyon köpeği çaldı! Türkiye’de sadece 30 tane var

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde 30 Mart’ta kimliği belirsiz kişi, bir iş yerinin önünde bulunan kulübenin kilidini kırdı. Şahıs, Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) sertifikalı ve 10 bin avro değerindeki “Anapolis” isimli İngiliz Bull …

Marmara Üniversitesi’nde dayanışmaya engel: ‘Tutsaklarla dayanışmak yasak’

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’ndeki gençler, çarşamba günü dayanışma ve boykot için etkinlik alanına bir çayhane kurdu.

Son dakika | Özgür Özel Halk TV’de! Saraçhane’den sonra ilk canlı yayın

CHP Lideri Özgür Özel, Halk TV’de! 6 Nisan tarihli kayyum riskine karşın yapılan Olağanüstü Kurultay’da rekor oyla yeniden CHP’nin genel başkanı olarak seçilen ve takımının tamamının listeye girdiği Özel, kurultayın ardından ilk kez canlı yayına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir