Kilosu 500 liraya dayandı: Bu yıl sadece yurt dışından Türkiye’ye getirilecek

Artvin Pazarcıları Kiraz Maliyetlerinden Şikayetçi

Artvin’de pazarcılar, yükselen maliyetler, azalan müşteri sayısı ve ödeme zorluklarıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Kilosu 500 liraya ulaşan kiraz, kredi kartı ve veresiye ile alınması neredeyse imkansız hale geldi.

“Kiraz Bulmakta Zorlanıyoruz, Bulduklarımızı da Satamıyoruz”

Dursun Noyan gibi 30 yıldır pazarcılık yapan esnaflar, durumu şöyle açıklıyor: “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında seyrediyor. Normalde market fiyatlarının altında satardık ama artık bu mümkün değil. Bu yıl yerli kiraz bulunamıyor, hava şartları kötü geçti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen kiraz da az ve pahalı. Bir araçla 100 kasa kiraz gelirken şimdi 10 kasa ile yetinmek zorunda kalıyoruz. Veresiye veremiyoruz çünkü dönüşünde mal alacak paramız olmuyor. Kredi kartı talebi de var ama şu an kredi kartı kullanınca ciddi ek maliyetler oluşuyor. Bu nedenle nakit bulmak da zorlaştı. Bu dönemde pazarın en yoğun zamanı olması gerekirken maalesef beklediğimizi bulamıyoruz.”

“Fiyatlar Uygun Ancak Alım Zor”

Pazarcı Recep Bilir, “Vatandaşın menfaatine satıyoruz; 3 kilo 100 lira ama satışlarımız çok düşük. El arabasıyla başlayan işimiz, şimdi bir domatesi yüksek fiyata satmak zorunda bırakıyor bizi” diyor.

Bir başka pazarcı, Muhammet Çimen, “Fiyatlar hala uygun olsa da insanlar almakta zorlanıyor. Kredi kartı kullanamıyoruz, müşteriler fiyat alırken kartla uğraşırsak vazgeçiyor. Veresiye isteyenler var ama sonra ortadan kayboluyorlar. 15 lira kar elde edeceğim diye 300 lirayı riske edemem” diye konuşuyor.

Çimen, çiftçilerin de durumunun kötü olduğunu belirterek, “20 liraya çikolata alınırken patatesin 12,5 lira olması çiftçinin zarar ettiğinin göstergesidir” şeklinde açıklama yapıyor.

“Kredi Kartı ve Veresiye Kabul Edemiyoruz, Sistem Uyumlu Değil”

Patates satan esnaf, kredi kartı ve veresiye taleplerinin artmasına rağmen bu isteklere karşılık verememekten şikayetçi. “Veresiye verirsek 4 araba mal satarız ama sonrası belirsiz. Kredi kartını da kullanamıyoruz, sistem henüz buna uygun değil” diyor.

Pazar alışverişi yapan Mahmut Akyıldız da “Karpuz alırken kilosu 15 lira. Bu bütçemizi zorluyor. Kredi kartı kullanmayı tercih etmiyorum çünkü nasıl ödeyeceğim belli değil. Alım gücümüz oldukça düştü” şeklinde görüş bildiriyor.

Related Posts

İstanbul’a gidiş 4 gün sınırlanıyor: Valilikten sürücülere uyarı

Bolu Valiliği İstanbul’a istikametinde yapılacak olan çalışmayı duyurdu. 4 gün boyunca sürecek yol çalışmasında İstanbul yolu sınırlandırılacak.

Çanakkale Valiliği duyurdu: 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldı

Çanakkale’de çıkan orman yangınları nedeniyle 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

Alevi örgütlerinden ortak açıklama: ‘İktidarın ekmeğine yağ sürmeyin’

CHP’nin 38. seçimli olağan kurultayı hakkında yürütülen davanın duruşması 30 Haziran tarihinde yarın görülecek. Duruşma öncesinde “mutlak butlan” ilan edilirse eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden CHP’nin yönetimine geleceği iddia …

Mossad operasyonunda 1 gözaltı: İHA’lar hakkında bilgi sızdırıyordu

İran’da İsrail dış istihbarat birimi Mossad için çalıştığı öne sürülen bir kişi Tahran metrosunda gözaltına alındı. İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Polis Sözcüsü Said Muntazerulmehdi, konuya ilişkin bilgi verdi. İHA’LAR HAKKINDA BİLGİ …

Trump’ı çıldırtan iddia! “Asılsız ve uydurma”

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a askeri amaçlara hizmet etmeyecek şekilde nükleer tesisler geliştirmesi için 30 milyar dolar finansal destekte bulunmayı düşündüğü yönündeki haberleri yalanladı. Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, “ABD …

Dünyanın en kirli kasabasında yaşıyorlar! ‘Sulardan zehir akıyor, kanser olanların sayısı arttı’ | Bu felaketin ardında neler saklı?

İsveç’in Ronneby kasabasında içme suyunda tespit edilen PFAS kirliliği, sakinlerin kanında rekor seviyelere ulaştı. ‘Sonsuz kimyasallar’ hayatlarını tehdit ederken, yıllardır süren hukuk mücadelesinde kritik bir dönüm noktası yaşandı. Peki bu sessiz felaketin ardında neler saklı?