Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

ABD’den Çin’e gözdağı: Gümrük misillemesine devam ederseniz bu sizin için iyi olmaz

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın gümrük vergisini son olarak yüzde 145’e çıkardığı Çin’i açık açık tehdit etti. Leavitt, “Çin misillemeye devam ederse, bu Çin için iyi olmaz” ifadelerini kullandı.

Ermenistan sınırında kaybolan genç aranıyor

Türkiye-Ermenistan sınırında, sınırı geçmeye çalışan 4 arkadaştan İsmail Adir (28) akıntıya kapılarak gözden kayboldu. Gencin bulunması için çalışma başlatıldı.

Meteoroloji’den 12 ile kar yağışı uyarısı!

Meteoroloji, 13 Nisan 2025 hava durumu raporunu yayımladı. 4 il için sarı kodla uyarı yapılırken; 12 il için de kar yağışı ve karla karışık yağmur uyarısı yapıldı.

10 bin dolarlık şampiyon köpeği çaldı! Türkiye’de sadece 30 tane var

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde 30 Mart’ta kimliği belirsiz kişi, bir iş yerinin önünde bulunan kulübenin kilidini kırdı. Şahıs, Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) sertifikalı ve 10 bin avro değerindeki “Anapolis” isimli İngiliz Bull …

Marmara Üniversitesi’nde dayanışmaya engel: ‘Tutsaklarla dayanışmak yasak’

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’ndeki gençler, çarşamba günü dayanışma ve boykot için etkinlik alanına bir çayhane kurdu.

Son dakika | Özgür Özel Halk TV’de! Saraçhane’den sonra ilk canlı yayın

CHP Lideri Özgür Özel, Halk TV’de! 6 Nisan tarihli kayyum riskine karşın yapılan Olağanüstü Kurultay’da rekor oyla yeniden CHP’nin genel başkanı olarak seçilen ve takımının tamamının listeye girdiği Özel, kurultayın ardından ilk kez canlı yayına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir