Çölyak hastalığı için yeni umut: Yapay zeka destekli teşhis aracı

Çölyak hastalığı, buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan glutene karşı bağışıklık sistemi tepkisiyle ortaya çıkar. Belirtiler arasında mide krampları, ishal, cilt döküntüleri, kilo kaybı, yorgunluk ve kansızlık bulunur. Tedavi edilmediğinde beslenme bozukluğu, osteoporoz, kısırlık ve belirli kanser türleri gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Günümüzde yetişkinler genellikle kan testi ve ardından on iki parmak bağırsağından (duodenum) alınan biyopsi ile teşhis edilir. Patolojistler, biyopsi örneklerini inceleyerek ince bağırsağın iç yüzeyinde bulunan villus adı verilen küçük çıkıntılardaki hasarı değerlendirir.

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen bu yeni yapay zeka aracı, çölyak hastalığını tespit etmede bir patolojist kadar etkili olduğu gibi, bunu çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Araştırma, beş farklı hastaneden alınan beş farklı tarayıcıdan elde edilen 4 binden fazla görüntü üzerinde test edildi.

Guardian2da yer lana habere göre; araştırmanın ortak yazarı Dr. Florian Jaeckle, patolojistlerin her biyopsiyi analiz etmesinin beş ila on dakika sürdüğünü belirtirken, yapay zeka aracının bunu tarama yapıldıktan hemen sonra bir dakikadan daha kısa sürede gerçekleştirebildiğini vurguladı. Böylece, yapay zeka sayesinde hiçbir zaman bekleme listesi olmayacağı ifade ediliyor.

 
Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Elizabeth Soilleux, yapay zekanın teşhis sürecini hızlandırarak hastaların daha hızlı bir şekilde doğru tanı almasını sağlayabileceğini ve bu süreçte İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) üzerindeki yükü de azaltabileceğini belirtti.

İngiltere Kraliyet Patologlar Koleji Başkanı Dr. Bernie Croal, bu yeni yapay zeka aracının çölyak hastalığı teşhisinde köklü değişimler yaratabileceğini söyledi. Ancak, NHS’in bu teknolojiyi güvenli bir şekilde kullanabilmesi için daha fazla yatırım, dijital patoloji sistemlerinin iyileştirilmesi ve patolojistlerin yapay zekayı kullanmayı öğrenmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Related Posts

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Traktör Devrildi, Yaşlı Adam Ağır Yaralandı

Ağaçlarını ilaçlamak istedi, devrilen traktörün altında kalıp ağır yaralandı ANTALYA – Antalya’nın Serik ilçesinde ağaçlarını ilaçlama yapmak için girdiği arazide devrilen traktörün altında kalan yaşlı adam ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, olay …

Nesli Tükenme Tehlikesi Altındaki Çizgili Sırtlan Araç Çarpmasıyla Telef Oldu

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlan araç çarpması sonucu telef oldu. Edinilen bilgiye göre olay, Birecik-Suruç karayolunun Arat Dağı mevkiinde meydana geldi. Plakası ve sürücüsü belirlenemeyen bir …