Macaristan parlamentosu, İsveç’in NATO üyeliği lehinde oy kullandı.
Oylama, tarihsel olarak tarafsız olan İsveç’in NATO’ya katılmak için başvurmasından yaklaşık iki yıl sonra aylardır süren belirsizliğe ve diplomatik çekişmelere son verdi.
Cuma günü İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Macar mevkidaşı Viktor Orbán arasında yapılan toplantıda kararı alınan oylama bugün Budapeşte’de gerçekleşti.
İki ülke liderleri farklılıklarını bir kenara bırakarak “birbirleri için ölmeye hazır olduklarını” söyledi.
İki ülke ayrıca Macaristan’ın başkentinde gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında İsveç’in daha önce sattığı 14 adete ek olarak dört yeni Gripen uçağı satma sözü verdiği yeni bir askeri anlaşma imzaladı.
“BUGÜN TARİHİ BİR GÜN”
İsveç Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bugün tarihi bir gün. Tüm NATO üyesi ülkelerin parlamentoları İsveç’in NATO’ya katılımı lehinde oy kullandı. İsveç, Avrupa-Atlantik güvenliği için üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırdır” denildi.
“İSVEÇ’İN ÜYELİĞİ HEPİMİZİ DAHA GÜÇLÜ KILACAKTIR”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, “Macaristan Parlamentosu’nun İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşılıyorum. Tüm müttefiklerin onayı ile İsveç 32’inci NATO Müttefiki olacak. İsveç’in üyeliği hepimizi daha güçlü ve daha güvenli kılacaktır” dedi.
MACARİSTAN, İSVEÇ’TEN SAVAŞ UÇAĞI ALACAK
Cuma günü Başbakan Orban, Budapeşte’de İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u ağırlamış ve iki liderin ortak basın toplantısında Macaristan’a İsveç uzay ve havacılık şirketi Saab tarafından üretilen 4 adet Saab JAS 39 Gripen çok maksatlı savaş uçağı satışı konusunda anlaşma sağlandığını duyurmuştu.
Anlaşma, Macaristan’ın İsveç’in NATO’ya üyeliği üzerindeki engeli kaldıracağı yönündeki açıklamasının ardından geldi. Orban, İsveç’ten savaş uçağı alımının Macaristan’ın hava savunma kapasitesini ve NATO ittifakına olan bağlılığını artıracağını söylemişti.
Öte yandan, İsveç ve komşusu Finlandiya, Ukrayna’daki savaş sonrasında 2022 yılı mayıs ayında NATO’ya üyelik müracaatında bulunmuştu. İsveç öncesinde Finlandiya, geçtiğimiz nisan ayında ittifakın 31’inci üyesi olmuştu.
NE OLMUŞTU?
Türkiye, İsveç’in NATO başvurusuna geçen ay onay vererek Macaristan’ı son kararı alacak ülke konumunda bıraktı.
İsveç’in NATO’ya katılım başvurusu daha önce Türkiye ve Macaristan’ın itirazları üzerine ertelenmişti.