Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!



Çiftçilerimiz Zirai Don Felaketinden Zarar Görüyor

Son birkaç gündür tarihin en büyük zirai don olayları nedeniyle çiftçilerimiz ciddi ürün ve mali kayıplar yaşamaktadır. Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağına daha fazla sahip çıkılmalı ve desteklenmelidir. Çiftçilerimizin geçmişten kalan desteklerinin bu zor günlerde ödenmesi, gıda enflasyonu ve dışa bağımlılık sorunlarının çözümünde önemlidir.

Türkiye’nin Tarım Alanları Daralıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken ekilen tarım alanları azalmaktadır. Bu durum, tarımsal üretimde dışa bağımlılığı artırmakta ve yanlış tarım politikalarının zararlarını ortaya koymaktadır. Kişi başına düşen tarım alanı hızla azalmış ve tarım alanları %8,3 küçülmüştür.

Tarım Desteği Yetersiz

Tarım Kanunu’na göre tarıma ayrılacak destek miktarı, milli gelirin %1’inden az olamamaktadır. Ancak yıllardır bu destekler hedeflenen düzeyin çok altında kalmaktadır. Çiftçilerin bu durumdan kaynaklı devlete olan alacağı 3.5 trilyon lirayı aşmaktadır.

Faizler Tarıma Değil, Finans Sektörüne Gidiyor

Gıda enflasyonunun yüksek olduğu bir ortamda tarım yeterince desteklenmezken, faiz harcamaları önemli bir bütçe kalemi olmaya devam etmektedir. Örneğin, 2024 yılında yapılan faiz ödemeleri tarımsal desteklerin neredeyse 14 katıdır. Bu durum çiftçilerin üretmesini ve toprağına sahip çıkmasını zorlaştırmaktadır.


Related Posts

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.

Bakan Şimşek: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesine indi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son bir yıldır kesintisiz şekilde devam eden bir dezenflasyon süreci söz konusu.” dedi.

Kamu işçileri yol kapattı!

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşullarını belirleyecek olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri hükümet kanadının sunduğıu teklifle çıkmaza girdi. Hükümetin, kamu işverenlerini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler …

Türkiye’nin petrol ithalatı nisanda arttı

Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

ABD’deki sondaj kulesi sayıları düşmeye devam ediyor

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes’un verilerine göre ABD’deki sondaj kulesi sayısı bu hafta 6 azaldı.