Ozan Ömer Kadüker – Üniversite öğrencilerini staja kabul eden kurumlarda başvurular, şubat-mart aylarında tamamlanıyor. O nedenle bugünlerde öğrenciler telaşla staj yapacak yer bulmaya çalışıyor ancak bu kolay olmuyor. Çünkü kurumlara staja kabul edilmek en az iş bulmak kadar zor. Bazı şirketlerin pandemi döneminde uzaktan çalışmaya geçerek stajyer alımını durdurması da bunda etken. Staj bulmada yaşanan zorlukları deneyimlemek için kendimi öğrenci olarak tanıtarak şirketlerle iletişime geçtim ve ilanlarını inceledim.
TİCARETE DÖNMÜŞ
Stajyer alan kurumların çoğu iyi derecede yabancı dil, yüksek not ortalaması, gözde üniversitelerde okuma, referans, mülakat gibi şartları arıyor. Stajyer arayan bazı kurumlar ise bunu ticarete dökmüş durumda. Kadrolu çalışan gibi görevlendirecekleri öğrencileri kabul ederken maaş vermedikleri gibi üste para istiyorlar. Ücretler ise 500 TL’den başlıyor 18 bin TL’ye kadar çıkıyor. İçlerinde ücretlere taksit yapanlar dahi var.
Örneğin özel bir hastanenin psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğrencileri için açtığı staj programı için istediği ücret 18.000 TL. Üstelik staj programının süresi tatiller çıkarıldığında sadece 15 gün. Psikoloji ve sosyal hizmet öğrencilerinin başvurabildiği bir başka merkezin ücreti ise 1.600 TL. Öğrenciler, 400 TL de teminat bedeli yatırmak zorunda. Kurum, 3 taksit seçeneği de sunuyor. Başka bir kurum ise staj programına katılan öğrencilere belge ve referans mektubu vereceklerini belirtiyor. 4.000 TL ücret talep eden kurum, 3 aylık stajda başarılı olanlara uzun dönem staj imkânı sunacaklarını da kaydediyor.
ASİSTANLIK YAPACAKLAR
Hukuk fakültesi mezunlarının 6 ayı adliyede, 6 ayı hukuk bürosunda olmak üzere 1 yıllık staj yapmaları gerekiyor. Bu süreç stajdan çok mesleğin ilk yılı olarak geçmesine rağmen maaş veren kurum sayısı çok az. Bazı ofisler ise yemek, ulaşım gibi giderleri karşılayacağını belirtiyor. Maaş olarak asgari ücretin yarısını ya da 5-10 bin TL gibi ücretler teklif edenler de var. Öte yandan bazı ofisler, stajyerlerden avukatlık harici işler de talep ediyor. Açık açık asistanlık yapılmasını isteyenler, hafta sonu da çalışılacağını belirtenler var. Örneğin bir ilanda “Tam zamanlı çalışacak, çeviri yapabilecek düzeyde İngilizce’ye hakim, aynı zamanda asistanlık yapacak” stajyerler aranıyor.