Şiddetli bir çatlak, bildiğimiz coğrafyayı değiştirebilir: Dünya parçalandı…

Etiyopya’da Oluşan Büyük Çatlak, Afrika’yı Kızıldeniz Benzeri Bir Okyanusa Dönüştürebilir

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, beklenen kırılmanın daha önce gerçekleşebileceğine işaret ediyor.

Fransız medyası Ouest-France’ın haberine göre, Etiyopya’nın Afar bölgesinde büyük bir çatlak oluşarak Afrika’nın yeni bir okyanusa evrilmesine yol açabilir. Bu doğal süreç birkaç yıl önce fark edilse de, 2023 yılı sonunda yapılan yeni bilimsel araştırmalar, bu jeolojik kırılmanın beklenenden çok daha erken bir dönemde gerçekleşebileceğini ortaya koydu.

New Orleans’taki Tulane Üniversitesi’nden jeofizikçi Cynthia Ebinger, bu jeolojik kırılmanın süresinin yaklaşık bir milyon yıl kısaldığını, hatta belki de daha fazla azaldığını belirtti. Bu önemli gelişme, 2005 yılında üç tektonik plaka arasında meydana gelen bir dizi depremle başladı.

Kızıldeniz Benzeri Bir Durum Oluşacak

Nubia, Arap ve Somali plakalarının etkileşimi sonucu milyonlarca yıl süren bu süreç, bilim insanlarının keşifleriyle hızla ilerliyor ve bölgedeki jeolojik değişimlerin daha erken yaşanacağı öngörülüyor.

Yaklaşık 60 kilometre uzunluğa ve 10 metre derinliğe sahip olan bu fay, zamanla derinleşerek kıta kabuğunun okyanus kabuğuna dönüşmesine yol açıyor. Ancak Tulane Üniversitesi’nden Cynthia Ebinger, bu sürecin tam anlamıyla yeni bir okyanus yaratmayacağını belirtiyor.

Ebinger, bunun yerine “genişleyen bir Kızıldeniz” benzeri bir durum oluşacağını ifade etti. Bu dönüşüm, bölgedeki jeolojik yapının değişimine işaret ederken, bilim insanları bu yeni oluşumun doğasını daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Arap levhası, Afrika levhasından yılda yaklaşık 2,5 santimetre kadar ayrılırken, Nubia ve Somali levhaları her yıl ortalama bir santimetre kadar birbirinden uzaklaşıyor. Bu yavaş fakat sürekli hareket, birkaç yıl içinde kıtanın ikiye bölünmesine yol açabilir ve bu süreç, büyük bir miktarda tuzlu suyun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bilim insanları, bu jeolojik değişimlerin gelecekte nasıl şekilleneceğini ve bölgedeki ekosistemlere etkilerini merakla inceliyor.

Related Posts

D Tech Cloud, perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu

Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı. İstanbul Kemer Country Hotel Club’da düzenlenen buluşmaya; Getir, FLO Grup, Arzum, Koton, A101, Carrefour, Colins, Gloria Jeans, İpekyol, Madame Coco, Naf Naf ,Saruhan (Fakir) ve sektörün lider birçok markasının üst düzey yöneticileri ile strateji ve dijital dönüşüm ekipleri katıldı.

WhatsApp mesajları artık kontrol edilecek: Google tüm kullanıcılara mail gönderdi

Teknoloji devlerinin hayatımızı kolaylaştırma iddiasıyla sunduğu yapay zekâ sistemleri, artık kişisel sınırları da zorluyor. WhatsApp ve Mesajlar gibi uygulamalara, kullanıcı izni olmasa bile erişim sağlanabileceği iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Berkin Avcı’dan bronz madalya

Kayserili yüzücü Berkin Avcı, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen Comen Cup 2025 Yüzme Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı.

Her kredi kartında var ama çoğu kişi bilmiyor! İşte CVV gerçeği

İnternet alışverişinde sıkça kullanılan CVV özelliğinin amacını çoğu kişi bilmiyor. Bu 3 haneli numara dolandırıcılığa karşı kalkan görevi görüyor.

NASA’dan 23 yaşındaki mühendise büyük görev

Andhra Pradesh eyaletinden genç mühendis Jahnavi Dangeti, prestijli Titans Space Astronot Sınıfı 2025’e astronot adayı ASCAN olarak kabul edildi. Bu önemli gelişme, Dangeti’nin yoğun ve çok yıllık bir eğitim programına başlayacağının sinyalini …

Yapay zeka yönetimli çiftlik! Tarımda teknolojik devrim

Yapay zeka (AI), tarım sektöründe çığır açtı. Geleneksel çiftçilik yöntemlerini modern teknolojiyle birleştiren yapay zeka, hem verimliliği artırıyor hem de çevresel sürdürülebilirliği destekledi. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların …