Süveyda’da kanlı çatışmalar bitti

Süveyda ve Çevresinde 3 Gün Süren Çatışmaların Ardından Ateşkes İlan Edildi

Suriye’nin güneyinde Dürzilerin çoğunlukta yaşadığı Süveyda ve çevresinde, Bedevi aşiretlere bağlı silahlı gruplar ile Dürzi Akıl Şeyhi Hikmet el-Hicri’ye bağlı yasa dışı silahlı gruplar arasında üç gün süren kanlı çatışmaların ardından ateşkes ilan edildi. Suriye Sağlık Bakanlığı çatışmalarda, 260 kişinin öldüğünü, bin 698 kişinin yaralandığını bildirdi. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) ise iki tarafın infaz ettiği sivillerle birlikte ölü sayısının 321’e ulaştığı bilgisini verdi. Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, ateşkesin aşiretlere bağlı unsurların Süveyda’dan çekilmesini ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik güçlerinin kent ve çevresine konuşlanmasını ön gördüğünü belirtti. Syria TV’ye konuşan hükümet kaynakları ise güvenlik güçlerinin ateşkesin ardından ikinci aşamada insani yardımların kente girmesini ve imarı hızlandıracağını, üçüncü aşamada ise devlete bağlı güvenlik ve bürokratik kurumların kentte yerleşerek çalışmalarına başlayacağını aktardı. Diğer yandan çatışmalar sırasında bölgeden haber geçen TRT ekibi saldırıya uğradı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, haber ekibi askeri araçla bölgeden uzaklaştırıldı.

Hikmet El-Hicri: Önce Aşiretler Çıksın

Buna karşılık, yasa dışı silahlı Dürzi grupların lideri Şeyh Hikmet el-Hicri, yayınladığı açıklamada, güvenlik güçlerinin Süveyda kent merkezine yerleşmesinden önce aşiretlere bağlı silahlıların kentten ve çevresinden çekilmesini talep etti. El-Hicri, aşiret savaşçılarının çekilmesi için koridor açılmasını istediği açıklamasında, ateşkesi takip eden 48 saatlik süreçte aşiretlerin kenti terk etmesine kadar güvenlik güçlerinin da şehre girmemesini şart koştu. Suriyeli aşiret liderleri de yaptıkları ortak açıklamada, devletin ateşkes kararını kabul ettiklerini belirterek, “Haklarımız, devletin teminatı altındadır. Ateşkese uyulmaması halinde bizler hazırız” cümlelerini kullandı. Hicri’ye bağlı silahlı grupların çoğu kadın ve çocuk 4 binden fazla aşiret mensubu sivili hâlâ çeşitli bölgelerde alıkoyduğu ifade edilirken, ateşkes anlaşması kapsamında bu rehinelerin de serbest kalmasının beklendiği kaydedildi.

İsrail ve Suriye Arasında Ateşkes

  • ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Süveyda’da çatışmaların sonlanmasından kısa bir süre önce İsrail ile Suriye’nin ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını ilan etti. Barrack, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın kabul ettiğini bildirdiği ateşkesin, Türkiye ve Ürdün tarafından da onaylandığını aktardı. İsrail ile Suriye arasında ulaşılan ateşkesin şekli ve kapsamı hakkında iki taraftan açıklama yapılmadı. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ise Şara’nın Süveyda’daki çatışmalarda tüm sorumluluğu İsrail’e yüklediğini belirterek, “Suriye’nin uluslararası topluma geri dönmesi, azınlıklara duyduğu saygıyla ölçülmelidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

ABD ve İsrail’in ‘ölüm vakfı’

ABD-İsrail güdümlü “Gazze İnsani Yardım Vakfı”nın dağıttığı yardımları almaya gelen Filistinliler her zamanki gibi İsrail’in saldırısına uğradı. Refah’ta yardım bekleyen 32 kişi, Netzarim Kavşağı’nda ise yardım bekleyen 4 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in dün katlettiği Filistinlilerin sayısı ise 64 oldu.

Fethiye’de Motoryatta Rahatsızlanan Kişi Tahliye Edildi

Fethiye açıklarındaki motoryatta rahatsızlanan kişi, sahil güvenlik ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.

Şanlıurfa’da Çatışma: 8 Yaralı

Husumetli gruplar arasında çıkan kavgada 8 kişi yaralandı, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

AK Parti Aliağa İlçe Danışma Meclisi Toplantısı gerçekleştirildi

AK Parti Aliağa İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen Genişletilmiş İlçe Danışma Meclisi Toplantısı, Aliağa Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzce’de Çalılık Yangını Söndürüldü

Düzce Ağa Mahallesi’nde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü, 5 dönüm alan zarar gördü.

Erik Ten Hag yeni takımıyla çıktığı ilk maçta bozguna uğradı

Bayer Leverkusen’in yeni teknik direktörü Erik Ten Hag, ilk maçında ciddi bir yenilgi aldı. Flamengu U20 takımı, Bayer Leverkusen’ı hazırlık maçında 5-1 yendi. Ten Hag, maçın ardından “İyi bir sonuç alamadık ama hazırlık maçlarından alınacak sonuçları gerçekten umursamıyorum. Hiçbir zaman kaybetmememiz gerekir ama benim önceliğim, oyuncularımı kaybetmemek” dedi.