Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin detayları belli oldu: Kimler yararlanacak; nasıl uygulanacak?

Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Detayları Belli Oldu

Bu yıl devreye girmesi beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası ile birlikte, kişi brüt maaşının en az yüzde 3’ünü öderken işveren de aynı oranda katkı yapacak. Ödenen prim miktarının yüzde 30 kadarını da devlet katkısı yapılacak. İşveren yine şu andaki sistemde olduğu gibi SGK’ya prim ödeyecek ayrıca çalışanın hesabına tamamlayıcı emeklilik primi ve tazminat ödemesi olarak para aktaracak. Çalışan böylelikle ikinci emeklilik hakkını kazanacak.

Bu yıl devreye girmesi beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası’nın detayları belli oldu. Sabah’ta yer alan habere göre, Çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu dışında ikinci bir prim ödeme sistemine alınacak. Böylece hem SGK hem de TES (Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi) primleri ödenecek. Bugün 45 yaş altına uygulanan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) benzeri bir uygulama ile primler birikecek.

Çalışanların SGK primlerini işveren ödüyor. Bağkur’da ise kendileri ödeme yapıyor. Tamamlayıcı sistemde üçlü bir yapı olacak. Modele göre kişi brüt maaşının en az yüzde 3’ünü öderken işveren de aynı oranda katkı yapacak. Ödenen prim miktarının yüzde 30 kadarını da devlet katkısı yapılacak. Böylece birikim artacak.

İkinci Emeklilik İmkanı

Şu anki sistemde emeklilik şartları 10 yıl 56 yaş olarak belirlenmiş durumda. Sistemde 10 yıl çalışan 56 yaşına geldiğinde emekli olacak. 2000 sonrası şartlar düşünüldüğünde SGK’da 7 bin gün prim ile kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. 2000 sonrası işe giren birisi SGK öncesinde TES’den emekli olabilecek.

Sistem SGK’nın dışında işleyecek. Tamamlayıcı emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi olmayacak. Çalışanın emekli olduğunda maaşını tamamlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan şartları tamamlayanlar emekli olup maaş alacak. Ancak TES sistemi farklı bir işleyişle ikinci emeklilik imkânı sağlayacak. Emeklilik sistemi olduğu için tamamlayıcı emekliliğe giren, belirli şart ve koşulları sağlayana kadar sistemde kalıp, emekliliği için biriktirecek.

Tamamlayıcı emeklilik sistemine giren çalışanların SGK primleri kesilmeyecek. İşveren yine şu andaki sistemde olduğu gibi SGK’ya prim ödeyecek ayrıca çalışanın hesabına tamamlayıcı emeklilik primi ve tazminat ödemesi olarak para aktaracak. Böylece SGK emeklilik hakkı devam edecek ve yeni sistem ile ikinci bir emeklilik sağlanacak.

TIKLAYIN – Sahte sigortadan iptal edilen emeklilikler…

Related Posts

Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2006-2024 dönemi için tarım kesimi devletten 1,2 trilyon lira alacaklı olduğunu yazdı. Bingöl, “2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar liradır.” değerlendirmesini yaptı.

Bitlis’te Tekstil İstihdamı Artıyor

Bitlis’te devlet destekli yatırımlarla tekstil sektöründe 13 bin kişi istihdam ediliyor.

Aydın’da 1 Milyondan Fazla Makaron Ele Geçirildi

Aydın’da yapılan operasyonda 1.135.000 makaron ve 3 şüpheli gözaltına alındı.

Malatya’da kayısı bahçelerinde hasar tespit çalışması yapılıyor

Malatya’da dün gece etkili olan zirai dondan etkilenen kayısı bahçelerinde hasar tespit çalışmaları yapılmaya başlandı.

SGK Uzmanı’ndan emekli aylıkları için korkutan uyarı

Emekli aylıkları enflasyon karşısında her ay erimeye devam ediyor. Alım gücü düşen çoğu emekli çalışmak durumunda kalıyor. OECD, raporunda Türkiye’deki 65 yaş üzeri nüfusta harcanabilir gelir adaletsizliğinin “çok yüksek” olduğunu belirtiyor.

Elektrikli otomobil fiyatları neden durdurulamaz bir şekilde düşüyor?

Ama sebepler biraz daha karmaşık… Peki üreticiler elektrikli araç üretim maliyetlerini düşürmeyi nasıl başarıyor? Bunlar, daha uygun fiyatlı hale gelmelerinin üç temel nedenidir: 1) PİL MALİYETLERİ DÜŞÜYOR Gelecek yıl pil fiyatlarının 2023’e …