Van Gölü’ndeki Mikrobiyalitler Kuraklıkla Ortaya Çıkıyor

VAN Gölü’ndeki dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, suyun çekilmesiyle kıyılarda gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Çekilmenin fazla olduğu gölün bazı kıyılarında ise mikrobiyalitler karada kaldı. Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi’nin muhtarı Faysal Akbaş, bölgede son 4-5 yıldır gölde ciddi bir çekilmenin yaşandığını, daha önce çok az sayıda görebildikleri mikrobiyalitlerin şimdi karada kaldığını söyledi.

Dünyanın en büyük sodalı, Türkiye’nin ise en büyük gölü olma özelliği taşıyan ayrıca dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini içinde barındıran Van Gölü, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık ve aşırı buharlaşma nedeniyle alan kaybetmeye devam ediyor. Van Gölü’nde yaşanan çekilme ile birlikte birçok tarihi kalıntı gün yüzüne çıkarken, gölde bulunan ve daha önce sular altında olan mikrobiyalitler de bu nedenle su yüzüne çıkıyor. Daha önceki yıllarda dalış yapılıp görüntülenen mikrobiyalitleri, göl suyunun çekilmesiyle birlikte artık kıyıda görmek mümkün. Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi’nin kıyılarında karaya çıkan mikrobiyalitler ise çekilmenin boyutunu ortaya koyuyor.

‘GÖRMEK İÇİN BİRÇOK KİŞİ GELİYOR’

Altınsaç Mahallesi’nde 2020 yılının Aralık ayında aynı mevkide çekilen görüntülerde mikrobiyelitler su yüzeyinde görünürken, 2025 yılının Şubat ayında ise gölün daha fazla çekilmesiyle birlikte artık karada kaldığı görülüyor. Altınsaç Mahalle Muhtarı Faysal Akbaş, son 4-5 yıldır gölde ciddi anlamda çekilmenin yaşandığını belirterek, “2 yıldır bölgede zaten ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklık nedeniyle de gölde ciddi bir çekilme meydana geldi. Göl çekilince daha önce sular altında kalan mikrobiyalitler ortaya çıkmaya başladı. Daha önce burada çok az sayıda mikrobiyaliti görebiliyorduk. Şimdi tamamen görünür hale geldi. Mikrobiyalitleri görmek için birçok kişi buraya geliyor. Hatta fotoğraf tutkunları gelip burada doğa fotoğrafları çekiyor. Bizler de gelen misafirler de bu duruma çok şaşırıyoruz” dedi.

MİİKROBİYALİTLER

Mikrobiyalitler kayaç benzeri yapılardır, siyanobakterilerin ve bazı mikroalglerin fotosentezi ve çevrelerindeki sudan kalsiyum karbonat çökeltmeleri ile oluşurlar.

Related Posts

ABD’den Çin’e gözdağı: Gümrük misillemesine devam ederseniz bu sizin için iyi olmaz

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın gümrük vergisini son olarak yüzde 145’e çıkardığı Çin’i açık açık tehdit etti. Leavitt, “Çin misillemeye devam ederse, bu Çin için iyi olmaz” ifadelerini kullandı.

Ermenistan sınırında kaybolan genç aranıyor

Türkiye-Ermenistan sınırında, sınırı geçmeye çalışan 4 arkadaştan İsmail Adir (28) akıntıya kapılarak gözden kayboldu. Gencin bulunması için çalışma başlatıldı.

Meteoroloji’den 12 ile kar yağışı uyarısı!

Meteoroloji, 13 Nisan 2025 hava durumu raporunu yayımladı. 4 il için sarı kodla uyarı yapılırken; 12 il için de kar yağışı ve karla karışık yağmur uyarısı yapıldı.

10 bin dolarlık şampiyon köpeği çaldı! Türkiye’de sadece 30 tane var

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde 30 Mart’ta kimliği belirsiz kişi, bir iş yerinin önünde bulunan kulübenin kilidini kırdı. Şahıs, Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) sertifikalı ve 10 bin avro değerindeki “Anapolis” isimli İngiliz Bull …

Marmara Üniversitesi’nde dayanışmaya engel: ‘Tutsaklarla dayanışmak yasak’

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’ndeki gençler, çarşamba günü dayanışma ve boykot için etkinlik alanına bir çayhane kurdu.

Son dakika | Özgür Özel Halk TV’de! Saraçhane’den sonra ilk canlı yayın

CHP Lideri Özgür Özel, Halk TV’de! 6 Nisan tarihli kayyum riskine karşın yapılan Olağanüstü Kurultay’da rekor oyla yeniden CHP’nin genel başkanı olarak seçilen ve takımının tamamının listeye girdiği Özel, kurultayın ardından ilk kez canlı yayına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir