Denetimler arttı, 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için harekete geçilti

GİB, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelesini Sürdürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadelesine devam ediyor. Bu kapsamda saha denetimlerine ağırlık veren GİB, vergi kaçakçılığını önlemeye odaklanıyor.

GİB, vergi kayıp ve kaçağını engellemek için analizler yaparak denetlenecek mükellef gruplarını belirliyor. Ayrıca ihbarlar ve şikayetler doğrultusunda denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında, GİB çeşitli sektörlerde KDV uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumunu denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

Totalde 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi ve bu denetimler sonucunda uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi.

Denetimler sonucunda 32 bin 255 kişinin kayıtsız bir şekilde çalıştığı belirlendi ve bu durum, 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmesine sebep oldu.

Kira Geliri Beyanı Yapan Mükellef Sayısı Arttı

GİB, kira gelirlerine yönelik yaptığı çalışmada, kiracı bulunan 425 bin konutu denetledi. Bu çalışma sonucunda 376 bin yeni mükellefin beyan vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 26 artış olduğu belirtildi.

Ayrıca, 55 bin mükellef geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini verdi ve toplamda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünler ve Denetimler

Tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasıyla kaçak ürünlerin tespiti kolaylaştı. 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi. Tespit edilen kaçak ürünler kolluk kuvvetlerine bildirildi.

Kayıt Dışı Hasılat İçin Çalışmalar

GİB, nakdin yoğun olduğu sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum çalışmalarına başladı. Fiziki ve sanal POS cihazları ile yapılan tahsilatlar, analiz edilerek kayıt dışı hasılatlar üzerinde duruldu.

Özel konuları da içeren 25 farklı konuda vergi kaybına neden olan mükellefler belirlendi. 137 bin 25 mükellefle gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı ve 27,3 milyar lira kayıt dışı hasılatın beyanı alındı.

Çalışmalar sonucunda kayıt dışı bırakılan hasılatı beyan etmeyen mükellefler hakkında yasal işlem yapılacak.

Related Posts

Avrupa devi Türkiye için faiz tahminini açıkladı

Avrupa finans sahnesinin devi Deutsche Bank, Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlerini güncelledi. Banka, yıl sonu politika faizi beklentisini yüzde 37,5’ten yüzde 35’e indirdi. Temmuz’da 350 baz puanlık faiz indirimi yapılacağını öngördü. Dev …

Vakıf üniversiteleri fiyatta Avrupa’yla yarışıyor: Öğrencinin yüzü fiyatta da gülmüyor

Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin ücretleri bu yıl neredeyse yurt dışındaki üniversiteler ile aynı oldu. Ülke şartlarından dolayı yurt dışında okumak isteyen gençlerin fiyat bazında da daha ucuz bir imkanla karşılaşması, beyin göçüne bir neden daha olarak görüldü.

30 büyükşehirde yayıncılık altyapısı güçlenecek! Anten ormanları tarih olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modelinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında 30 büyükşehirde yayıncılık altyapısını güçlendirecek yeni kule projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

Akartakıt fiyatları enflasyonu nasıl etkileyecek?

Temmuz ayında akaryakıta yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) artışının enflasyon üzerindeki etkisi netleşti. Uzman hesaplamalarına göre, ÖTV zammının tüketici enflasyonuna 0,14 puan katkı yapacağı tahmin ediliyor. POMPA FİYATLARINA ORTALAMA %4,2 ZAM …

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Kripto para piyasası yılın ilk yarısını hareketli geçirdi

Kripto para piyasasına yılın ilk 6 ayına fiyat rekorları, ABD ve Başkan Donald Trump’ın bu konudaki hamleleri ile Türkiye’deki düzenleme çalışmaları damga vurdu.